اشتباهات متداول که در نگهداری از انجام می دهیم

با توجه به این‌که اتومبیل در کشور ما یک کالای سرمایه‌ای محسوب می‌شود، همه ما تمایل داریم که به بهترین نحو از این سرمایه خود نگهداری کنیم. اما برخی رفتارهای ما در زمینه نگهداری خودرو، نه تنها مفید نیست بلکه باعث خرابی قطعات مختلف و در نتیجه کاهش طول عمر مفید خودرو می‌شود. این قبیل رفتارها که متأسفانه بسیار شایع هم هستند، با عنوان اشتباهات نگهداری خودرو شناخته می‌شوند.

سوخت‌گیری دیرهنگام یا استفاده از سوخت بی‌کیفیت

به عنوان اولین مورد در لیست اشتباهات نگهداری خودرو بایستی به دو اشتباه رایج در سوخت‌گیری اشاره کنیم. بسیاری از ما تا زمانی که میزان سوخت در باک خودرومان به کم‌ترین حد ممکن نرسد و چراغ بنزین روشن نشود به پمپ بنزین مراجعه نمی‌کنیم.

این یک رفتار اشتباه است. چراکه کاهش بیش از حد میزان سوخت موجود در باک خودرو می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مثل انتقال آلودگی‌های کف باک توسط پمپ بنزین خودرو به پیشرانه و یا حتی سوختن این پمپ شود.

بنابراین همیشه سعی کنید زمانی که میزان سوخت موجود در باک به حدود نصف می‌رسد، مجدداً بنزین بزنید. این کار علاوه بر افزایش طول عمر مجموعه سوخت رسانی خودرو، میزان تبخیر بنزین موجود در باک را نیز کاهش می‌دهد و از نظر اقتصادی به‌صرفه‌تر است.

دیگر اشتباه رایج در سوخت‌گیری به استفاده از بنزین بی‌کیفیت برمی‌گردد. البته در کشور ما، مالکین خودروها چندان تقصیری در این زمینه ندارند. چراکه متأسفانه در اکثر مناطق کشور ما خبری از عرضه بنزین سوپر یا حتی بنزین یورو 4 نیست.

اما اگر مالک خودرویی به‌روز با پیشرانه توربو هستید و در کلان‌شهرهای کشور زندگی می‌کنید، سعی کنید تا جایی که ممکن است از بنزین سوپر استفاده کنید. چراکه بنزین معمولی موجود در ایران، اصلاً با پیشرانه‌های به‌روز سازگاری ندارد و به مرور زمان مشکلاتی مثل ناک زدن را برای این پیشرانه‌ها ایجاد می‌کند. قطعاً پرداخت اختلاف قیمت بین بنزین معمولی و سوپر بسیار به‌صرفه‌تر از هزینه‌های وحشتناک تعمیر موتور خودروهای جدید است.

تعویض روغن دیرهنگام و استفاده از روغن‌های ارزان قیمت

یکی از شایع‌ترین موارد در لیست اشتباهات نگهداری خودرو اشتباهات مربوط به تعویض روغن موتور است. در دفترچه راهنمای تمامی خودروها، روغن موتور مناسب برای آن خودرو با توجه به شاخص کیفی (API) و شاخص گرانروی (غلظت) به علاوه زمان مناسب تعویض روغن (برحسب میزان کارکرد خودرو) نوشته شده است.

بنابراین برای جلوگیری از آسیب رسیدن به مجموعه فنی خودرویتان، همیشه روغن موتور + فیلترها (هوا، روغن و بعضاً کابین) را در زمان مناسب و با نوع توصیه شده توسط کارخانه خودروساز تعویض کنید.

البته برخی خودروسازان علاوه بر شاخص کیفی و شاخص گرانروی، یک برند خاص روغن موتور را هم برای محصولات خود توصیه می‌کنند که بیش‌تر بر پایه همکاری‌های تجاری است. از این رو نیازی نیست که حتماً از همان برند روغن استفاده کنید و همین که دو شاخص نام‌برده با توصیه خودروساز هم‌خوانی داشته باشند کافی است.

استفاده از آب معمولی در رادیاتور

رادیاتور یکی از اجزای مهم خودرو است که وظیفه به گردش درآوردن آب درون اجزای مختلف پیشرانه و خنک نگه‌داشتن این اجزا را بر عهده دارد. با توجه به این‌که اجزای پیشرانه از آلیا‌ژهای فلزی ساخته شده‌اند، تماس دائمی آن‌ها با آب می‌تواند موجب خوردگی آن‌ها شود. ضمن این‌که املاح موجود در آب شرب معمولی باعث خواهند شد تا پس از مدتی، رادیاتور و مجراهای مرتبط با آن، رسوب بگیرند.

شرکت‌های سازنده آب رادیاتور برای حل مشکلات مذکور، یک‌سری افزودنی‌ها (اَدِتیو) به محصول خود اضافه می‌کنند تا این محلول خواص ضدخوردگی و ضد رسوب پیدا کند. با توجه به موارد ذکرشده، بدیهی است که استفاده از آب معمولی در رادیاتور خودرو را یکی از اشتباهات نگهداری خودرو محسوب کنیم.

آب رادیاتور قیمت بالایی ندارد. بنابراین فارغ از نوع خودرویی که دارید، همیشه از این نوع آب مخصوص در سیستم خنک‌کننده پیشرانه استفاده کنید و یک بطری اضافه از آن را هم در صندوق بار داشته باشید تا حتی در مواقع اضطراری هم مجبور به استفاده از آب معمولی نشوید.

کم‌توجهی به نظافت بدنه خودرو

شاید خیلی از ما بحث نظافت و شست‌و‌شوی خودرو را امری سلیقه‌ای بدانیم و آن را جزو اشتباهات رایج در نگهداری خودرو محسوب نکنیم. اما حقیقت این است که کم‌توجهی به نظافت بدنه خودرو و یا حتی نظافت مکرر اما غیراصولی، می‌تواند در طول زمان موجب آسیب به رنگ خودرو و در نتیجه افت قیمت قابل توجه شود.

بنابراین اگر تمایل دارید که درخشندگی رنگ بدنه خودرویتان پس از چند سال مثل روز اول حفظ شود؛ قبل از کثیف شدن بیش از حد بدنه، آن را بشویید و در شست‌وشو اصولی مثل استفاده از آب پودرشده (مشابه کارواش‌ها)، خشک کردن با دستمال‌های میکروفایبر، عدم شست‌وشو خودرو زیر نور مستقیم آفتاب، استفاده از مواد شوینده تخصصی برای هر قسمت و… را رعایت کنید.

استفاده از قطعات یدکی تقلبی

بایستی قبول کنیم که در چند وقت اخیر، قطعات یدکی اصلی و شرکتی خودروها به شدت گران‌ شده‌اند و این مسئله، بسیاری از مالکان را مجبور به استفاده از لوازم یدکی متفرقه اما ارزان قیمت کرده است. اما در حقیقت اغلب این قطعات تقلبی به قدری کیفیت پایینی دارند که بسیار زودتر از حد انتظار مستهلک می‌شوند و به یک‌سری از اجزای دیگر خودرو نیز آسیب می‌رسانند.

از این رو، با یک حساب و کتاب سرانگشتی متوجه خواهیم شد که با خرید این دسته از قطعات، نه تنها در هزینه‌های نگهداری خودرو خود صرفه‌جویی نکرده‌، بلکه در میان مدت پول بیش‌تری را در مقایسه با خرید قطعات اصلی، خرج کرده‌ایم.

بنابراین همیشه سعی کنید قطعات یدکی موردنیاز خود را از فروشنده‌های معتبر و برندهای شناخته شده خریداری کنید. بدون شک بعد از مدتی متوجه خواهید شد که قیمت گران‌تر این دسته از قطعات، ارزش پرداخت را داشته است.

عدم بازدید دوره‌ای مایعات حیاتی خودرو

همان‌طور که بسیاری از ما برای پیشگیری از بیمارشدن یک‌سری اصول بهداشتی را رعایت می‌کنیم، لازم است برخی موضوعات ساده را هم برای پیشگیری از خرابی خودرویمان رعایت کنیم. یکی از مهم‌ترین این موضوعات، بازدید دوره‌ای مایعات حیاتی خودرو شامل آب رادیاتور، روغن موتور، روغن ترمز، روغن هیدرولیک و روغن گیربکس است.

هر خودرویی پس از مدتی کارکردن، ممکن است به دلایل مختلفی بخشی از مایعات حیاتی خود را از دست بدهد و اگر این بخش از دست رفته، در مدت زمان مشخصی جبران نشود، می‌تواند موجب بروز آسیب‌های جدی به قطعات اصلی خودرو شود. بنابراین با بازدید سطح این مایعات به صورت دوره‌ای، می‌توانیم عمر مفید بسیاری از اجزای اصلی خودرو خود را افزایش دهیم و در هزینه‌های نگهداری صرفه‌جویی کنیم.

جابجا نکردن لاستیک‌ها

به عنوان آخرین مورد در لیست اشتباهات نگهداری خودرو لازم است به یک اشتباه ساده اما بسیار متداول اشاره کنیم. در همه خودروها، لاستیک‌هایی که در محور محرک قرار دارند، فشار بیش‌تری را تحمل می‌کنند و زودتر مستهلک می‌شوند.

بنابراین اگر در دوره‌های زمانی مشخص (معمولاً هر 5 تا 8 هزار کیلومتر)، جای لاستیک‌های محورهای جلو و عقب را باهم عوض کنیم؛ یک حالت تعادل در فرسایش هر 4 حلقه لاستیک خودروی‌مان ایجاد می‌شود و دیرتر به خرید لاستیک نو نیاز خواهیم داشت.

کلام پایانی

لیست کامل اشتباهات نگهداری خودرو بسیار بلندبالا است اما ما سعی کردیم در مطلب بالا، 7 مورد بسیار ساده اما متداول را به شما یادآوری کنیم. در شرایط اقتصادی فعلی که خودرو به کالایی سرمایه‌ای تبدیل شده است و هزینه‌های نگهداری آن سر به فلک می‌کشند؛ شناخت همین اشتباهات رایج در نگهداری خودرو و تلاش برای مرتکب نشدن آن‌ها می‌تواند کمک شایانی به حفظ سلامت خودرو و کاهش هزینه‌های نگهداری آن بکند.

نتیجه رعایت همین نکات ساده، در اختیار داشتن خودرویی سالم و اصطلاحاً تمیز خواهد بود که هم خودمان از سواری با آن لذت می‌بریم و هم در هنگام فروش، مشتریان دست به نقد فراوانی برایش وجود خواهند داشت.